Belsőépítészeti látványtervezés

Belsőépítészeti látványtervezés

Belsőépítészeti látványtervezés, avagy a lakberendezők aduásza

Bútorok nélkül egy házból sosem lesz otthon, az otthon melegét pedig nem csak a belső hőmérséklettel tudjuk elérni, hanem a színek és a bútorok összhangjával. A belsőépítészeti látványtervezés ezért a technológia segítségével leendő házadból otthont varázsol. Persze nem csak családi házak belső tereinek megtervezésénél és berendezésénél van kimagasló szerepe a látványterveknek. Viszont irodák, szállodák prezentációjánál is hatalmas segítséggel és meggyőző erővel bírhatnak ezek a valósághű képek. A lakberendezők számára pedig egy olyan hasznos eszköznek bizonyult. Ezek segítségével gyorsabban és egyszerűbben tudjuk biztosítani magunkat arról, hogy az elképzelt színvilág és a különféle funkciók a jövendőbeli ingatlan tulajdonosának tetszését is elnyerik.

 

Tér tervezése

 

A belsőépítészeti látványtervezés az építészeti alaprajzok, metszetek és falnézet műszakilag pontos lenyomataiba önt életet. Ugyanis látványtervek nélkül ezek csak száraz dokumentumok, amelyek nemhogy megkönnyítenék, de akár meg is nehezíthetik a megrendelő számára a döntést. Hiszen a hangulat vagy az, hogy beleképzeljük magunkat a térbe. Nem kevés képzelőerőt igényel, ami sajnálatos módon nem mindenkinek adatott meg. Azonban mikor az alaprajzok mellett a belsőépítészeti látványtervezés végeredményével is meg tudjuk erősíteni a prezentációnkat. Már csak annyi feladat vár a megrendelőre, hogy aláírja a szerződést, ahelyett, hogy megpróbálja elképzelni milyen hangulata lesz majd a leendő irodaháznak, családi háznak, társasháznak vagy szállodának. Pontosan ezért manapság egyre kevesebb üres térrel rendelkező ingatlanhirdetést látni, legyen szó használt ingatlanról, vagy csak egy építés alatt állóról. Kétségkívül az egyik legjobb marketinges eleme egy hirdetésnek az ízléses és design-os belső elrendezést, a színek és bútorok hangulatát is bemutató valósághű látványterv.

 

A valósághű belsőépítészeti látványtervezés

 

A valósághű belsőépítészeti látványtervezés fotórealisztikus képeinek köszönhetően előre láthatóak a megtervezett terek. Ezzel a megrendelőnek sincs a képzeletére bízva az, hogy vajon mi hozható ki a befektetéséből. A technológiának köszönhetően a belső terek kialakítása mellett, a különböző szoftverek olyan lehetőséget is nyújtanak, amellyel különböző színösszeállításokban már viszonylag egyszerűen megtekinthetőek a belső terek. Így ha a megrendelőnek nem is tetszik az általunk megtervezett hangulat, az viszonylag könnyedén módosítható.

látványterv

Belsőépítészeti látványtervezés, a belsőépítészet és a technológia gyümölcse

A lakberendezés mondhatni reneszánszát éli, hiszen a különböző programoknak és szoftvereknek köszönhetően, nem csak látványos és hatásos látványterveket készíthetünk, de a belsőépítészeti látványtervezés folyamata során nem kevés kiadástól kímélhetjük meg magunkat. Ilyen lehet egy rosszul megválasztott szín vagy a belső falak és terek teljes átrendezése. Azonban ahhoz, hogy eljussunk a szemet gyönyörködtető végeredményhez, fontos megemlíteni azt is, hogy hogyan érjük el azt, hogy egy modellből fotórealisztikus és valósághű képet kapjunk.

 

Virtuális látványtervezés

 

A technológia ezen segítségét ajánlatos a véglegesnek tűnő tervek. Kézi vázlatrajzok elkészülte után kérni, mivel ilyenkor még a terveken is alakíthatunk, amennyiben a látványtervek olyan végeredményt hoznak, amely nem teljesen egyezik meg az elképzelésünkkel vagy tetszésünkkel. Az esetleges áttervezéssel vagy a kivitelezés közbeni módosításokkal pedig újabb nemkívánatos többletköltségtől mentesíthetjük magunkat. Végleges terveknél pedig a kivitelezés előtti stádiumban nyújthat segítséget. Ugyanis a fotórealisztikus képeknek köszönhetően, még a kulcsátadás előtt megtekinthetjük a véglegesnek mondható „virtuális” valóságot.

 

Látványtervezés folyamata lépésről-lépésre

 

A belsőépítészeti látványtervezés első lépése az építészeti alaprajz létrehozása ezzel egyidejűleg a színek felvétele. Ezt követi a belső terek megtervezése, ami magába foglalja a teljes modell elkészítését, valósághű berendezéssel, fényekkel, a belső terek színeivel, anyagaival. A megfelelően kidolgozott részletek aprólékos és sokszor hosszadalmas munkafolyamata az, ami legtöbbször megkülönbözteti a gyors munkát a minőségitől. Hiszen itt is a precizitás egy időigényes folyamat, és árulkodik a grafikus munkához való hozzáállásáról.

HAngulatos konyha - belsőépítészeti látványtervezésHAngulatos konyha - belsőépítészeti látványtervezés

Az anyagbeállítás során lehetőségünk van kiválasztani, hogy fém, fa vagy kerámiával szeretnénk-e dolgozni. Esetleg milyen bútorszövet illik legjobban a belső hangulathoz. A kiválasztott színek kétségkívül hatalmas szereppel bírnak amikor az ingatlan hangulatát alkotjuk meg, hiszen a meleg és hideg színek köztudottan hatalmas hatással vannak felületek és szobák megítélésére. A fénymanipulációval olyan tulajdonságokat tudunk beállítani, mint a tükröződés, átlátszóság mértéke vagy a felületi egyenetlenség. A szerkesztő szoftver lehetőséget ad arra, hogy a bevilágítást a napszakoknak megfelelően állítsuk be. Választhatunk nappali, éjszakai vagy naplementés fények közül. A berendezéseknél több hangulat vagy színváltozat közül válogathatunk, ezzel is több választási lehetőséget biztosítva a megrendelőnek. A színek és a fények mellett magukat a bútorokat is tetszés szerint cserélgethetjük a belsőépítészeti látványtervezés során.

Ezek a beállítások tapasztalatot, és a programok és szoftverek alapos ismerete mellett szépérzéket is megkövetelnek, ezért nem elég a technológia ismerete, de érzék is kell hozzá. A belsőépítészeti látványtervezés következő lépése maga a látványterv létrehozása. A modell- és az anyagbeállításokat felhasználva, a kívánt nézőpontból egy valósághű kép megalkotásával hozunk létre.

Köszönhetően annak, hogy az elkészült képek jó felbontással és nagy méretaránnyal rendelkeznek, könnyedén felhasználhatjuk őket akár több felületen is. Legyen szó weboldalról vagy nyomdai céllal készült grafikai anyagokról plakátokhoz, hirdetésekről vagy poszterekről.

Milyen előnyökkel jár a belsőépítészeti látványtervezés?

A látványtervek amellett, hogy az egyik legnagyobb marketing erővel bírnak egy ingatlan hirdetésénél, vagy akár már a tervezés folyamatánál is igazán hasznosnak bizonyulhatnak. A látványtervek segítségével ugyanis kiderülhetnek olyan részletek, amit később csak igazán drágán lehetne kijavítani vagy átalakítani. A belsőépítészeti látványtervezés lehetőséget nyújt a hangulat virtuális megjelenítésére, textúrák és fénybeállítások részletes prezentálására.

Azonban kétségkívül az eladásra szánt családi házak, irodaházak, vagy szállodák esetében a legnépszerűbbek. Hiszen már a tervezést követően megkezdhető a hirdetés, amellyel lényegesen gyorsabbá és hatékonyabbá válhat az értékesítés folyamata.

A tetszőleges nézőpontból bemutatott képeknek köszönhetően a potenciális vevő már az ingatlan megépülése előtt is úgy érezheti, mintha minden részét ismerné a befektetésének. Ezen kívül láthatóvá válik az is, hogy a technológiával létrehozott “valóság” megfelel-e az elképzeléseknek.

 

Látványtervezés, mint grafikai elem

 

A belsőépítészeti látványtervezés kulcsa a részletekben rejlik, hiszen csupán alapos munkánál tűnnek ki az esetleges hibák vagy módosítandó felületek. A magas szintű részletesség pedig időigényes, megköveteli a türelmet és a programok és szoftverek alapos ismeretét. Egyre több lakberendező és belsőépítész munkáját nehezíti meg a mindennapi tervezés és az ezt követő dokumentáció. Így a kellő részletességgel elkészült látványtervekre már nem marad annyi idejük mint, amit a projekt megkövetelne. Ebben az esetben egy grafikus megbízása akár meg is mentheti a project sikerességét, mivel a legtöbb esetben a megrendelő a kapott képek látványa, hangulata, minősége és precizitása után hozza meg a döntését. Ugyan sokszor igazságtalannak tűnhet, hogy egy belsőépítész vagy lakberendező munkájának minőségét a technológiai ismerete szabja meg.  Természetesen nem várható el, hogy egy szakember mindenhez IS értsen, ezért egy grafikus, aki több éve erre a „műfajra” specializálódott, mindenféleképpen megéri a pénzét.

 

Hardware a látványszerkesztéshez

 

A nagyfelbontású képek megfelelő szerkesztése pedig megköveteli a programokon és szoftvereken kívül a technológiai támogatást, azaz egy magas színtű számítógép, grafikai eszközök, nagyképernyős monitor. Kellő méretű tárhely és egy olyan processzor, amelynek segítségével a programok és szoftverek probléma nélkül tudnak futni a számítógépünkön. Ezeknek az értéke bőven meghaladja a grafikus teljes munkadíját. És akkor még nem is említettük a legalább 1-2 évet igénybe vevő tanulási folyamatot. Ami pedig a legfontosabb, ezt a munkát is csak akkor lehet jól végezni, ha kellő szenvedéllyel rendelkezünk az építőipar, belsőépítészet, lakberendezés és belsőépítészeti látványtervezés iránt.

Milyen adatokra van szükség egy belsőépítészeti látványtervezéshez?

 

Amennyiben úgy döntesz, hogy szeretnéd megerősíteni egy látványtervvel a hirdetésedet, projectedet, vagy csak szeretnéd jövendőbeli befektetésedet az elkészülése előtt megtekinteni, jó ha tisztában vagy az ahhoz szükséges információkkal, amire egy ilyen megrendelésnél a grafikusnak szüksége lehet. Már a tervezés fázisában is hozzákezdhetünk látványtervek elkészítéséhez. Ugyanis a tervezésnél az építészmérnökök olyan 3D-s modellekkel dolgoznak, amelyek igazán jó kiindulási alapul szolgálhatnak egy belsőépítészeti látványtervezés során. A tervezés alatt álló épületeknél pedig elsősorban az alaprajzok, falmetszetek és tervdokumentációk könnyíthetik meg a látványtervezés folyamatát.

 

Alaprajz készítés?

 

Ugyan lehetőség van arra, hogy már az alaprajzot is grafikus készítse el, ám ez ismét egy másfajta tudást igényel. Mivel ilyen fajta megbízásokat ritkábban kapunk, a kivitelezés is hosszabb ideig tart. A megfelelő dokumentációk birtokában azonban lehetőségünk van kisebb-nagyobb módosításokat végrehajtani a terveken. Ezek után egy pontos képet prezentálni a megrendelőnek a belső terekről és a bebútorozásról. Amennyiben még a tervezés fázisa előtt szeretnéd lebonyolítani az ingatlan hirdetését a lehető leggyorsabb értékesítéshez, akkor a kellő dokumentáció hiányában ötletadó képekből is lehet látványterveket készíteni.

Ezek az ötletadó képek azonban akkor is megkönnyítik a munkát, ha minden dokumentáció a birtokunkban van. Ugyanis a szöveg mellett egy olyan képi elképzeléssel is megerősíthetjük a leírást, amivel sokkal könnyebb a megrendelő ízlése szerint dolgozni. Itt minden részlet jól jöhet, legyen szó lámpabúráról, színekről és hangulatokról, vagy a bútorok szöveteiről, esetleg a konyhapult anyaga és mintázatáról.

 

Mondd el mit szeretnél!

 

Ötletadó képek mellett a leírás is egy kötelező eleme a megrendelésnek. Itt olyan adatokkal és információkkal lehet a grafikus munkáját megkönnyíteni, mint a bútorok méretei, milyen napszakban szeretnénk látni a látványterveket, vagy, hogy milyen felületre kerülnek a képek, így ehhez képest tudjuk módosítani a látványtervek felbontását vagy méretét. Már akár egy rövid leírás is nagy segítségünkre lehet, de ha biztosra akarunk menni, fontos minden apró részletre kitérni a belsőépítészeti látványtervezés előtt, ami hatással lehet a végeredményre.

Az adatok egyeztetése után lehetőségünk van nagy felbontású elölnézeti képek megtekintésére még renderelés előtt, így könnyedén módosíthatunk a beállításokon. Az elsőkörös renderelés végeztével a megrendelővel egyeztetünk, és a lehetséges javítások és módosítások után a fotórealisztikus képek elkészítése következik.

Látványtervezés az ötlettől egészen a megvalósításig, legyen az külső vagy belsőépítészeti, esetleg termék vizualizáció. 3D látványtervezés szinte már egy kötelező elemét képezi az építőiparnak. Telefon +36205490022 Email hello@visual3d.hu © Visual3D 2021. Minden jog fenntartva! ÁSZF Fel