Látványtervezés árajánlat

Látványtervezés árajánlat

A látványtervezés árak

Egy-egy látványterv ára sok tényező szerint változhat. Ebben a cikkben sorra vesszük részletesen mi határoz meg egy árajánlatot.

Az épület alapterülete

Nagyban befolyásolja a látványtervezés árainak meghatározását az épület alapterülete. A modellezési fázisban – a látványtervezés folyamatáról itt olvashat bővebben – nem mindegy, hogy mekkora teret kell lemodellezni, majd a munkafolyamatok során később látványtervvé alakítani. Vegyünk például egy bruttó 75 m²-es házat, amely esetében a falak, nyílászárók, homlokzati elemek száma megközelítőleg fele annyi, mint egy kétszer nagyobb ház esetében. Egy irodaház, üzletház látványtervének elkészítése az alapterület növelésének köszönhetően a befektetett munkaórák száma egyenes aranyosságban vannak, így a látványtervezés árak is eszerint változnak.

 

Tervdokumentáció

A látványtervezést mind időben, mind pedig munkaórában jelentősen segíti, ha az épületről vagy épületrészről már van előzetesen építész által készített alaprajz, metszetek vagy helyszínrajzok, esetleg egy teljes ÉTDR tervdokumentáció. Minél több információ áll rendelkezésére a látványtervezőnek, annál könnyebb a szerkezeti 3 dimenziós modellt elkészíteni, ami elengedhetetlen a munkafolyamat során.  Ahhoz, hogy fotórealisztikus minőséget tudjuk garantálni, szükségünk van ezekre a dokumentumokra. Ennek hiányában a munka kezdetekor elsődlegesen az alaprajzot kell elkészíteni. Ez ugyancsak megnöveli a munkaórák számát, nem beszélve a több körös ellenőrzésre, ezzel jelentősen növelve a látványtervezés árát is.

 

A látványterv típusa

A látványterv típusa az egyik legjobb indikátora a látványtervezés árak kalkulációjának. Ugyanis ez nagymértékben körvonalazza a munkafolyamatot és a grafikus tervezéssel töltött munkaidejét is. Amennyiben egy belsőépítészeti látványtervet készítünk, nagy valószínűséggel egyáltalán nem kell a külső környezetet és terepet modellezni. Viszont annál nagyobb hangsúly kerül a belső terekre, bútorokra, a fotórealisztikus anyagokra és a fények beállítására. Amennyiben egy meglévő fotóba kerül a látványterv beillesztése, fontos a meglévő kép aprólékos finomhangolása, illetve szerkesztése. A környezet, a terep és természetesen ebbe beleértve a növényzet és egyéb dekorációs elemek aprólékos és realisztikus textúrázása és 3D modellezése abban az esetben nagyon fontos, ha például egy madártávlati vagy külső építészeti látványtervet fogunk elkészíteni.

Üzletház építészeti látványtervezés - Visual 3D

Látványtervezés határideje

A határidő ugyan a 3D látványtervezés árak szempontjából nem indikátor az árajánlatnál, mégis az egyik legfontosabb eleme egy ajánlatkérésnél. Nagyobb projekteknél, hosszabb tervezést igénylő munkáknál nem szabad a látványtervezést az utolsó pillanatra hagyni. Ennek egyik oka az, hogy bizonyos időszakokban kimagasló leterheltség jellemzi a grafikusokat. Emellett, hogy elkerüljük a nem kívánatos csúszásokat a tervezőt ajánlott időben felkeresni, és ismertetni vele a határidőt. A határidő ugyanis az építőiparban mindenhol jelen van, és a legtöbb esetben ezek a határidők egymásra épülnek. Pontosan ezért egy csúszás kihathat a teljes munkafolyamatra. Ugyan a technológia előrehaladottságának és a jó pár éves tapasztalatnak köszönhetően a tervezést egy kiegyensúlyozott munkafolyamat biztosítja. Viszont a megrendelni kívánt csomagoktól függően a munkafolyamat ideje is változó, ami befolyásolhatja a határidő teljesítését.

Megfelelő adatszolgáltatás esetén akár pár napon belül elkészülhet egy vázlatos látványterv. Ez mind a megrendelőnek, mind a tervezőnek nagy segítségül szolgálhat a további munkafolyamat lebonyolításában. Felár ellenében lehetőséget biztosítunk „SOS megrendelések” teljesítésére is, hiszen pontosan tudjuk, hogy – főként az építőiparban – a legpontosabb és legalaposabb tervezés mellett is csúszhat hiba a számításba.

 

Az elkészült látványtervek minősége

A látványterv minősége a megrendelésnél ugyan kevésbé befolyásolja a látványterv készítés során megszabott árakat, mégis elengedhetetlen a megrendelés során a grafikus számára pontosan jelezni. Fontos meghatározni, milyen felületen kívánjuk felhasználni az anyagokat. Ugyanis különböző minőség szükséges egy plakát, poszter, weboldal, hirdetés, prezentáció, pályázat vagy magán célú megrendelésnél. Ugyan a 3D építészeti látványtervezés a számítógépes grafika egy olyan műfaja, amely során kizárólag magas minőségű, nagy felbontású terveket készítünk, mégis különböző lehetőségeket biztosítunk a megrendelőink számára a minőség szempontjából.

Ugyanis megkülönböztethetünk vázlatot, tájékoztató jellegű grafikai munkákat és fotó minőségű tervrajzokat. Ezen kívül stílusát illetően elhelyezhetjük a látványterveket valósághű környezetben. Esetleg különböző napszakban vagy évszakban, a környezetet és fényeket figyelembe véve, vagy fehér modellként prezentációkhoz. Hangulatát tekintve beilleszthetjük a látványterveket a pontos környezetbe, emberekkel és a környezet minden sajátosságával együtt. Esetleg teremthetünk egy úgymond művészi hangulatot, kihangsúlyozva a fények szerepét.

Mind a két típusnak megvan a maga előnye, míg az első esetben, a tapasztalat azt bizonyítja, hogy ez a típus jobban kelendő hirdetéseknél, pályázatoknál vagy eladás céljából. A művészi tervrajzok lehetőséget adnak magának az az építészeti stílusnak a kihangsúlyozására, ami házépítés során nyújthat segítséget az elképzelésben a leendő otthon tulajdonosának. Azonban legyen szó akármilyen típusról, stílusról vagy hangulatról, a minőségben mindig a legjobbra törekszünk. A több éves tervezői tapasztalatnak köszönhetően, a 3D látványtervek, belsőépítészeti látványtervek és építészeti látványtervek során – legyen szó alacsony költségvetésű projektekről vagy nagyobb beruházásról -, ugyanazzal az odafigyeléssel készítjük el a munkáinkat.

Magastetős ház látványterve

A látványtervek mennyisége befolyásolja leginkább a látványtervezés árak kalkulációját, ám sokszor a nagyobb összeg egy nagyobb csomagnál vagy mennyiségnél csalóka lehet. A nagyobb mennyiségű látványterv rendelésénél alacsonyabb egységár a jellemző.

 

Látványtervezés árak összetétele

A 3D építészeti látványtervezés egy több fázisból álló munkafolyamat. Első fázisként a 3D modellezés kerül sorra, majd a megfelelő világítási és anyagbeállítás történik meg. Ezek után már csak a kevesebb időt igénylő nézőponti és virtuális kamera beállítások vannak hátra. Az utolsó előtti fázist hívjuk renderelésnek, amikor a tervezéshez használt szoftver összeállítja és létrehozza az általunk megtervezett 3D kompozíciót. Utolsó fázisként még különböző képszerkesztő programok segítségével finomra hangoljuk az elkészült rendert, amit az utómunkálatok után, már látványtervnek nevezünk. Fontos megemlítenünk, hogy egy igazán komplex kép esetén ez rengeteg utómunkát igényel, ami megnöveli a munkafolyamatot és ezzel arányosan az árat is. Ilyen komplex látványtervnek minősül például egy építészeti tervpályázat, ami emberekkel teli középületről, vagy esetlegesen egy nyüzsgő városi élettel teli óriási beruházás prezentálásához készül.

 

Fontos megjegyezni, hogy minden esetben egyedi árajánlatot készítünk a megrendelő igényeihez igazodva.

Árajánlat kéréséhez látogasson el a Kapcsolat oldalunkra!

 

http://facebook.com/visual3d.hu

Leave A Comment

Your email is safe with us.

Látványtervezés az ötlettől egészen a megvalósításig, legyen az külső vagy belsőépítészeti, esetleg termék vizualizáció. 3D látványtervezés szinte már egy kötelező elemét képezi az építőiparnak. Telefon +36205490022 Email hello@visual3d.hu © Visual3D 2021. Minden jog fenntartva! ÁSZF Fel