Építészeti látványtervezés

Építészeti látványtervezés

Építészeti látványtervezés

– avagy grafikai segítség az építészetben

A minőségi grafikai anyagok olyan elengedhetetlen elemei az építészeti látványtervezés folyamatának, amely a mai világban mondhatni az egyik fő kommunikációs eszközévé vált az építőiparnak. Hiszen maguk a grafikai anyagok alapvetően a tipográfia, színek és formák felhasználásával egy vizuális kommunikációs eszközként váltak ismertté. Azonban a technológia fejlődésével ezek a látványos segédeszközök is magas szinten bontakoztak ki. Ennek során a kommunikáció már főként vizuális megjelenésben mutatkozik meg, megismertetve az épület megjelenését, stílusát, hangulatát, funkcióját és célját. A 3D építészeti látványtervezés a számítógépes grafika egy olyan műfaja, amely során kizárólag magas minőségű, nagy felbontású terveket készítünk a megrendelőink számára. Egy színvonalas látványterv nem csak a tervezés folyamatában hasznos. Egy reklámnál, egy ingatlan hirdetésénél vagy eladásánál, tervdokumentációnál, hitelelbírálathoz szükséges pályázati anyagnál, vagy prezentációnál is hatékonynak bizonyulhat. Egyik legfontosabb tulajdonsága mégis az, hogy lehetőséget nyújt, mind a megrendelőnek mind a kivitelezőnek. A tervrajzok mellett a látványtervekkel is megerősítsék az elképzeléseiket, ezzel a tervekből egy vizuális valóságot alkotva.

Milyen lehetőségeket nyújt az építészeti látványtervezés?

Ugyan néhány generálkivitelező szolgáltatása közé tartozik az építészeti látványtervezés. A legtöbb esetben még mindig felárral számolják ezt a lehetőséget, és sok esetben csak bizonyos számú módosítást foglal magába az ár.  Legyen szó családi házról, irodáról vagy nagyobb beruházásról, igazán ritka az, hogy az egy vagy két látványterv alapján egy életre szóló döntést tudnánk meghozni. A grafika ezen 3D-s újításának köszönhetően a megvalósítás összköltségének töredékéből akár több látványterv is segítheti a tökéletes végeredmény elérését.  Hiszen számtalan módosítás lehetséges, gondoljunk csak a falak vagy a szobák elrendezésére, falszínre, burkolatra vagy tetőcserépre.  A technológiának köszönhetően, pedig már nem kell napokat várni arra, hogy különböző változatokban vagy felállásban tekinthessük meg jövendőbeli befektetésünket. Már a különböző szín-összeállítások hatalmas különbséget jelenthetnek egy ingatlan hangulatánál, ezért nem alábecsülendő a legapróbb részlet gondos kiválasztása sem. Semmiféleképpen nem megengedhető akármilyen látványterv során a megalkuvás.

Építészeti látványtervezés, a kézzelfogható képzelet

A közeli jövő látványa, vagy álmaink kézzelfogható megvalósítása olyan érzelmeket válthat ki, amelyre sokszor fel sem vagyunk készülve. Azonban előfordulhat az is, hogy az alapos és időigényes munka sem elég ahhoz, hogy a megrendelő 100%-os tetszését elnyerjük. Pontosan ebben rejlik ennek a munkának a fontossága, hiszen mielőtt a kemény munkával megkeresett pénzünket mind egy olyan épületbe ölnénk, amit utána nem szeretünk majd, a látványtervek lehetőséget nyújtanak arra, hogy kisebb-nagyobb – néha teljes strukturális – átalakítás után pontosan olyan grafikai anyagot alkothassunk, amit a megrendelő megálmodott. Ez olykor nem kevés időt és energiát igényel, de megéri ez a sokszor verejtékes munka, hiszen a munkánkon kívül otthon töltjük a legtöbb időt, ezért töltsük azt pontosan olyan helyen, amit megálmodtunk. Minden tervező tisztában van azzal, hogy az első benyomás a legfontosabb, és a legmeghatározóbb a megrendelő számára. Nem véletlenül tekinthető az építészeti látványtervezés egy kézzel fogható képzeletnek, a közeli jövő tervének, hiszen akár már egy pillanat is elég lehet ahhoz, hogy döntést hozhassunk életünk egyik legfontosabb lépéséről.

3D

Mit foglal magába egy építészeti látványtervezés?

A jó munkához idő kell, ez pedig külön igaz az építészeti látványtervezés grafikai anyagának összeállítására. Több program együttes használatával lehet csak elérni a kívánt végeredményt. Ugyan mérnöki tanulmányokat nem igényel, de a programok magabiztos használata beletelik pár évbe. Mivel az építészeti látványtervezés egy időigényes folyamat, így ajánlott a tervek elkészülése után rögtön grafikushoz fordulni, hiszen minden grafikai felület egyedi módon az építészeti projekthez igazodik. Talán a legtöbben nem is gondolnák, milyen sokrétűen felhasználható egy ilyen grafikai anyag. Ugyanis mondhatni nélkülözhetetlenné váltak az építészeti tervezés fázisaiban, a munkaközi prezentációknál, vagy akár az engedélyezési terveknél is. De emellett hatékonynak bizonyultak ingatlan hirdetésnél és reklámoknál is. Azonban a mai napig az egyik leggyakoribb felhasználása a tervezési munka kiegészítésénél figyelhető meg. Mivel az építészeti vizualizáció ezen segítségével képet kaphatunk róla, hogy milyen is lesz az általunk vagy építészmérnök által megálmodott családi ház vagy lakás. Az építészeti látványtervezés során virtuális térben a technológia segítségével valós méretekkel 3D-ben családi házakat, irodákat, szállodákat vagy akár csak bútorokat hozhatunk létre. A különféle programok segítségével egyedi objektumokat hozhatunk létre a legapróbb részletekkel. Az építészeti látványtervezés kulcsa pedig a részletekben rejlik. Hiszen ezen részletek segítségével a megrendelőnek akár a legapróbb hibák is megmutatkozhatnak a beruházás előtt, ezzel nem kevés kiadástól megkímélve magát.

 

Érdekel a látványtervezés folyamata?

Látványtervezés az ötlettől egészen a megvalósításig, legyen az külső vagy belsőépítészeti, esetleg termék vizualizáció. 3D látványtervezés szinte már egy kötelező elemét képezi az építőiparnak. Telefon +36205490022 Email hello@visual3d.hu © Visual3D 2021. Minden jog fenntartva! ÁSZF Fel